Ağız ve Dişeti Tedavisi (Periodontoloji)

Dişler düzenli bakım-temizliği yapılmadığında, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteri plakları üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının baş sorumlusu olup, temizlenmeyen bu artıklar zamanla dişler üzerine çökelmesi sonucu diş taşlarını oluşur. Dolayısıyla bir süre sonra çevre dokularda tahribat yaratarak periodontal sorunlara neden olur.

Bakteri plağının içinde üreyen mikroorganizmalar, şekerli gıdaları parçalayarak asit üretirler. Dişte küçük bir bölgeden başlan bu asit giderek büyüyen bir şekilde dişi çürütmesi, önlem alınmazsa diş abselerine,hatta bu abselerin yüz bölgesinde çeşitli izler bırakmasına sebebiyet verebilir. Daha ileri safhalarda da çeşitli tedaviler veya çekim kaçınılmaz olabilir.

Dişeti iltihabının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. Dişetlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki , sağlıklı dişeti açık pembe renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak - pütürlü bir görünümü vardır.

Diş eti Hastalığının Belirtileri :

Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi dişeti kanamasıdır. Sağlıklı dişeti kanamaz, -Diş etlerinde şişmeler, kızarmalar oluyorsa, -Diş etlerinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde oluşan hassasiyet varsa, -Dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak oluşan siyah alanlar görülüyorsa, -Diş ile dişeti arasından iltihap geliyorsa, -Dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler arasında açılmalar oluyorsa, -Ağızda sürekli kötü koku ve kötü tat hissi var ise,   geç kalınmadan bir dişhekimine muayene olunması gerekir.

Dişeti hastalıklarında önlem

Dişeti hastalıklarında önlem:

  • Diş hekimine düzenli kontrole gitmek
  • Uygun-düzenli diş fırçalamak
  • Diş ipi-ağız gargaraları kullanmak
  • Vücüt ihtiyacı olan besinler almak(sebze-meyve,hayvansal gıdalar vs.) 
  • Vücüt için zararlı şeylerden kaçınmak(tütün mamülleri,alkol gibi) 

Periodontal hastalık; diş ve dişetini destekleyen dokuların iltihabı hastalığıdır.Erişkinlerde diş kayıplarının %70'i bu hastalık nedeniyledir.Erken dönemde fark edilirse tedavide başarı şansı oldukça yüksektir. 

Periodontal Cerrahi

Diş ve dişeti bölgesindeki hastalıkların(ilerlemiş dişeti iltihaplanmaları, diş taşları, dişeti çekilmesi, dişeti büyümeleri vs.)  cerrahi yollarla müdahalesi işlemidir.

  • İlerlemiş dişeti iltihaplanmalarında, özellikle alt ön bölge dişlerinde, kök-dişeti bölgesinin iyice kürete(rezeksiyon) edilip iltihap ve ölü dokuların eleminasyonu ile sağlıklı bir dişeti yaratılabilir.
  • Diş taşları, bakteri plaklarını ve dolayısıyla ilerlemiş dişeti çekilmelerinin önüne geçmek için gerektiğinde cerrahi olarak dişeti kaldırılarak diş taşı, diş plaklarını ve ölü dokular temizlenerek doku rejenerasyonu dediğimiz doku devamlılığı sağlanarak dişlerin ömrü uzatılabilir.
  • Çekilmiş dişetlerinde açığa çıkmış diş kök yüzeyini kapatmak için çeşitli cerrahi işlemlerle dişeti grefti dediğimiz dişeti yönlendirmesi yapılabilir.  
  • Gingivektomi, gingivoplasti dediğimiz sarkmış, uzamış ya da gülerken görünen dişeti (gummy smile) olan hastaları uygun müdahalelerle estetik kazandırılabilir.
  • Çeşitli flep operasyonları(dişeti-kemik kaldırarak) ile dişeti ve dişleri çevreleyen kemiklerde  çeşitli operasyonlar yaparak protez yapımına uygun hale getirmek(osteoktomi, osteoplasti),yada gerekirse kemik greftleri uygulamak.
  • Çeşitli cerrahi girişimlerle yapılacak olan proteze iyi bir zemin yaratılabilir.(köprü-köprü için yetersiz olan kron boyu uzatmak yada tam çeneler için belli bir tutuculuk yaratmak) 
  • Üst dudağın altında bulunan diestema dediğimiz ön dişlerin ayrık kalmasına sebebiyet verebilen, yada dil altında bulunan ve bazı çocuklarda konuşma güçlüğüne neden olan frenumlara cerrahi müdahalede bulunmak.